© Iris van den Broek

Aan de slag met bestemmingsmanagement

In 2030 heeft iedereen profijt van toerisme. Dat is onze gemeenschappelijke stip aan de horizon. Bestemmingsmanagement kan hier een bijdrage aan leveren. Steeds meer partijen gaan er actief mee aan de slag: provincies, gemeenten, destinatiemarketing- en citymarketingorganisaties (DMO’s/CMO’s) en kennisinstellingen. Wil je meer weten over bestemmingsmanagement of effectieve voorbeelden zien? Op deze site vind je inspiratie, informatie en praktische tips en tools.

Casestudies

Laat je inspireren door deze bestemmingen die de zeven stappen van de Leidraad Bestemmingsmanagement succesvol toepassen.

Portret Marcel Tabbers

Venlo: Portret van Marcel Tabbers

“Als je wilt bewegen van een place to buy naar een place to be, welke beleving hoort hier dan bij?”

Kudde schapen met een herdering bij zonsondergang

Veluwe: Portret van Evert Leusink

"Het inzicht dat recreatie en toerisme een strategisch instrument is maakt de urgentie van bestemmingsmanagement des te duidelijker."

Fietsers in Utrecht

Utrecht: Portret van Ronald Besemer

"Utrecht is bike capital of the world, dat laten we ook niet zomaar los."

Bewoners betrekken

Bewoners worden steeds meer betrokken bij gebiedsontwikkeling of beleidsvorming. Dit zijn een aantal toonaangevende voorbeelden.

Fietsen op de Veluwe
Categorie: Bekijk de site

Inwonersonderzoek Gelderland

Voor de gehele Veluwe is onder inwoners onderzocht hoe zij de relatie zien tussen toerisme en leefbaarheid.

Vrouwenpolderse duinen met kiters en zee
Categorie: Bekijk de site

Inwonersonderzoek Zeeland

Uit grootschalig onderzoek in Zeeland blijkt dat het creëren van bewustzijn over de positieve effecten van toerisme belangrijk is.

Verduurzaming

Verduurzaming speelt een grote rol bij bestemmingsmanagement, denk bijvoorbeeld aan het thema duurzame mobiliteit.

Categorie: Bekijk de site

Mobiliteitshub Renesse

Schouwen-Duiveland stimuleert duurzaam vervoer via transferium Renesse. Elektrische auto's opladen en duurzame vervoersopties naar stranden en campings zijn mogelijk van mei t/m september.

Categorie: Bekijk de site

Autonoom pontje FERRY

In Teylingen vaart FERRY, een autonoom veerpontje op zonne-energie. Het biedt naast de fietsbrug extra toegang en helpt bezoekers te spreiden en nieuwe plekken te ontsluiten.

Categorie: Bekijk de site

Veluwe Deelfiets

Vier ondernemers startten een deelfietscoöperatie op de Veluwe. Bezoekers kunnen zich met de Veluwe Deelfiets duurzaam verplaatsen over het gebied, met minimale CO2-uitstoot als gevolg.

Monitoring

Monitoring is een essentiële stap in de aanpak bestemmingsmanagement. Het creëert inzicht in de impact van maatregelen, zowel sociaal-maatschappelijk, economisch en ecologisch.

Bezoekers op het terras in Appingedam Groningen
Categorie: Bekijk de site

Vrijetijdsmonitor Groningen 

De vrijetijdseconomie is belangrijk voor Groningen op het gebied van economie, werkgelegenheid en leefbaarheid. De dynamische monitor bundelt relevante data en wordt continu bijgewerkt en aangevuld.

Stel fiets door het Friese landelijk gebied en steekt hand uit
Categorie: Bekijk de site

Monitor Gastvrij Fryslân

De monitor Gastvrij Fryslân geeft inzicht in diverse aspecten van gastvrijheid en toerisme in de provincie, gebaseerd op betrouwbare bronnen zoals CBS-data.

Stel loopt in Rhenen Kwintlooijen van de trap
Categorie: Bekijk de site

Utrechtse Heuvelrugmonitor

De vrijetijdseconomie is belangrijk voor Groningen op het gebied van economie, werkgelegenheid en leefbaarheid. De dynamische monitor bundelt relevante data en wordt continu bijgewerkt en aangevuld.

Utrecht Stationsplein
Categorie: Bekijk de site

Utrecht Visitor Insight

Utrecht Visitor Insight biedt inzichten, rapporten en analyses over gastvrijheid, toerisme en recreatie in Utrecht. Een deel van de informatie is vrij toegankelijk, en een ander deel met een gratis login.

Tools voor effectief bestemmingsmanagement

Hoe pak je effectief bestemmingsmanagement aan? Hoe doen anderen dit? Op deze website vind je de nationale leidraad voor Bestemmingsmanagement, het zeven-stappenmodel, voorbeelden uit de praktijk en handige tools.

Bekijk voorbeelden per stap