Bootje met twee mensen vaart voor een vol terras langs over een Utrechtse gracht.
Copyright: © Iris van den Broek

Aanpak bestemmings­management

Bestemmingsmanagement is een combinatie van strategische plannen en doelgerichte activiteiten. Hiermee brengen we alles bij elkaar: waardevol bezoek, unieke en aantrekkelijke ervaringen, verbeterde infrastructuur en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.

Oog voor impact

Bestemmingsmanagement speelt een cruciale rol bij het aantrekken van bezoekers, het stimuleren van economische groei en het behoud van de culturele en natuurlijke rijkdommen van een bestemming. Dit met nadrukkelijke aandacht voor de impact op de omgeving - het milieu en de leefbaarheid voorop.

Gastvrijheidsdomein voegt waarde toe

Het uitgangspunt: het gastvrijheidsdomein kan een grote(re) bijdrage leveren aan maatschappelijke opgaven en aan de brede welvaart van alle Nederlanders. De stip op de horizon is dat iedere Nederlander in 2030 profijt heeft van toerisme.

Bezoekers genieten van het uitzicht over de stad vanaf het dakterras van Forum Groningen

Integrale aanpak

Samen bereiken we meer. Maar dan moeten we de neuzen wel dezelfde kant op krijgen. En houden. De Leidraad Bestemmingsmanagement helpt hierbij.

Projectie van licht als water op Kasteel Loevestein (Waterlicht van Daan Roosegaarde)

Ambities

Op basis van de analyse wordt de ambitie bepaald: de stip op de horizon, ofwel de richting waarin een land, stad of regio zich wil bewegen om het gastvrijheidsdomein duurzaam te laten ontwikkelen.

Beeld over gracht met aangelegde bootjes, waarbij verderop een man over een bruggetje fietst

Voor wie

Bestemmingsmanagement doen we met z’n allen: ministeries, provincies, gemeenten, DMO’s/CMO’s, bedrijfsleven en bewoners.

Vrouw bekijkt kaarten in museumwinkel Vincentre

Het 7-stappen model

Bestemmingsmanagement kent zeven essentiële stappen. Hier zijn deze stappen schematisch weergegeven en is te zien hoe ze samenhangen met elkaar.

Werkgroep

Wie zijn betrokken bij de totstandkoming van de Leidraad Bestemmingsmanagement? Lees het hier.