Casestudie Veluwe: situatieschets

De Veluwe is een uitgestrekt natuurgebied In het midden van ons land. Het centrale Veluwe massief in het hart Van de Veluwe bestaat uit bossen, heide en zandverstuivingen. Hier omheen liggen de valleien.

Voor veel binnenlandse (en ook steeds meer buitenlandse) bezoekers is de Veluwe een aantrekkelijke bestemming voor een dagje uit, weekendje weg of vakantie. Het is misschien wel de bekendste en populairste bestemming in Nederland.

Steeds meer bezoek

In 2020 werden er net geen 1,6 miljoen binnenlandse vakanties gevierd op de Veluwe. Dat is 10% minder dan het voorgaande jaar, vooral vanwege corona. Ook buitenlandse bezoeken beleefden een dip. Desondanks is de trend dat de Veluwe steeds meer binnenlandse en buitenlandse gasten mag verwachten. Vanuit de verstedelijkingsopgave wordt bovendien een flinke toename voorzien van het aantal bezoeken van eigen bewoners.

Krachtenspel natuur, leefbaarheid en economie

Bescherming van de kwetsbare natuur in het centrale Veluwe-massief is een belangrijke aanleiding voor bestemmingsmanagement. De leefbaarheid voor eigen inwoners en uiteraard een groeiperspectief voor ondernemers is ook van groot belang. Via bestemmingsmanagement krijgt de Veluwe steeds meer grip op dit krachtenspel.

Overzicht van informatiebronnen

Voor de zeven stappen van bestemmingsmanagement gebruikt de Veluwe een groot aantal informatiebronnen. Onderstaande Excel biedt een overzicht per stap. Daar waar deze bronnen online toegankelijk zijn, is een link toegevoegd.

Stand van zaken januari-maart 2023

Bestemmingsmanagement is een continu proces. Dit document schetst de stand van zaken ten aanzien van de Veluwe omtrent januari-maart 2023.