Casestudie Venlo: situatieschets

Venlo is een stad in het noorden van de provincie Limburg. De gemeente telt 102.176 inwoners (per 31 januari 2022) en is hiermee de tweede stad van Limburg. De gemeente beslaat verschillende dorpen: Arcen, Lomm en Velden in het noorden; Blerick in het westen en Tegelen en Belfeld in het zuiden.

Populair voor een dagje shoppen

Ooit gesticht door de Romeinen is Venlo een van de oudste plaatsen van Nederland. Vandaag de dag is het gezellige historische centrum met zijn grote winkelaanbod een populaire bestemming voor een dagje shoppen. Toeristisch aanbod is er ook, vooral enkele historische en culturele bezienswaardigheden.

Studenten en zakelijke bezoekers

Door de ligging vlakbij de Duitse grens komt ieder weekend ook een groot aantal Duitse bezoekers naar de binnenstad. In Venlo en omgeving studeren tevens veel studenten aan een van de hogescholen of universiteiten. Voor zakelijke congressen en bijeenkomsten zijn er tientallen venues en ruim 700 hotelkamers.

Overzicht van informatiebronnen

Voor de zeven stappen van bestemmingsmanagement gebruikt Venlo diverse informatiebronnen. Onderstaande Excel biedt een overzicht per stap. Daar waar deze bronnen online toegankelijk zijn, is een link toegevoegd.

Stand van zaken januari-maart 2023

Bestemmingsmanagement is een continu proces. Dit document schetst de stand van zaken ten aanzien van de Venlose binnenstad omtrent januari-maart 2023.em